Teo Musso – Vinodlarsonen som blev ölrebell

Det kan inte ha varit lätt för Teo Musso, uppväxt i regionen Piemonte, som producerar några av världens mest prestigefulla viner – att berätta för sin far, som själv var vinodlare, att han ville börja brygga öl istället för att ta över familjens gård. Men tack vare att han vågade följa sin nyfunna passion föddes bryggeriet Baladin, det dunkande hjärtat i den spirande italienska mikrobryggrörelsen.

 

Den unge Teos passion för öl föddes när han jobbade på ett hotell i Monaco där han för första gången fick smaka de komplexa trappist-ölen från det belgiska bryggeriet Chimay. Han gav sig snart ut på en smakmässig upptäcktsresa genom Belgien, där han bland annat fick praktisera på flera bryggerier. När han återvände till Piozzo hade han bestämt sig för att öppna sin första egna bar med fokus på öl – en ytterst ovanlig syn i ett land där vinet varit det självklara navet i dryckeskulturen ända sedan romarrikets dagar. Till en början nöjde Teo sig med att sälja importerad öl, men efter några år tog hans nyfikenhet över och han installerade ett eget litet bryggeri i baren där hans första Belgien-inspirerade öl skapades. Den första öl som ansågs bra nog för att buteljeras och säljas på flaska kallades Super, en kopparfärgad amber ale med söt doft av marsipan i en lekfullt designad flaska som blivit något av en ikon för den italienska mikrobryggerivågen. Därpå följde den citrusdoftande veteölen Isaac och den pepparkryddade saisonen Wayan, döpta efter Teos två barn. Snart började ordet spridas om den excentriske bryggmästaren och efterfrågan på Baladins öl ökade såväl inom landet som utanför dess gränser. Och Teos passion och experimentlusta växte i takt med bryggeriet.

 

 

Italien är som tidigare nämnts knappast känt för sin rika ölkultur. Faktum är att landet dricker minst öl i hela Europa, räknat per capita. Men kanske är det just bristen på inhemska traditioner som gjort att Teo Musso vågat gå sin egen väg och prova saker som få andra bryggare ens fantiserat om. Exempelvis låter han ölen jäsa till tonerna av klassisk musik, och i flera öl har han valt att helt utesluta humlen och istället kryddat sina brygder med alltifrån myrra och ingefära till pumpa och kanel. Tack vare att Baladins öl oftast är mindre beska än sina konkurrenter är de perfekta att kombinera med mat, något som är allt annat än en slump.

 

Bevis på detta hittar man i de fyra olika alkoholfria mousserande drycker, smaksatta med enbart naturliga ingredienser och utan tillsatta färgämnen, som Teo och Baladin också producerar. Eftersom de upplevs som mindre söta än konventionell läsk gör de sig utmärkt i sällskap med mat och fungerar dessutom perfekt att blanda i smakrika drinkar. Bland annat hittar man här en fruktig cola gjord på äkta kolanöt. Förutom den karaktäristiska colasmaken bidrar den med en vackert lilaröd färg som gör att man redan vid första anblick inser att det handlar om något helt annat än det som de multinationella dryckesföretagen producerar. Teo gör också en klargul kolsyrad citrondryck som kallas Cedrata som är fantastiskt frisk i smaken. Han får också utlopp för sin experimentlusta i Ginger – en orange läsk med Campari-liknande beska smaksatt med söta och bittra apelsinskal, färska örter och vanilj. Men även Spuma Nera är en experimentell dryck, det är hans egen tolkning av den sötbeska italienska klassikern Chinotto som här får smak av bl.a. citrusskal, rabarber och vanilj. Dessa nyskapande drycker passar perfekt in i den växande skaran av alkoholfria alternativ med naturliga råvaror och spännande välbalanserade smaker och de syns redan i sortimentet hos flera trendkänsliga svenska barer, kaféer och butiker.

 

 

Det kan inte ha varit lätt för Teo Musso att påbörja sin resa på oupptrampad mark. Men nu står han stadigt som  centralgestalt bland en passionerad skara italienska bryggmästare som precis börjat visa världen vad de går för. Och blicken är garanterat fäst vid horisonten.

 

 

Hälsningar

Fredrik

 

Jag heter Fredrik Sahlsten Glimmevi och arbetar för företaget Prova som provningsledare samt Beriksson med provningar samt utvecklar smakkombinationstips med exempelvis dryck och choklad.

 

 

Baladins alkoholfria sortiment importeras till Sverige av Beriksson: www.beriksson.net

Baladins öl importeras till Sverige av Enjoy Wine & Spirits AB: www.enjoywine.se